Na cestách: V Garmisch-Partenkirchene zajdite do 70-ročnej reštaurácie - Byvaniein.sk

Už viac ako rok vedú renomovanú reštauráciu dve mladé ženy – so sviežimi a inovatívnymi nápadmi. Café Max na námestí Josefsplatz bola otvorená v roku 1952 a zažila nespočetné množstvo príbehov a je neoddeliteľnou súčasťou miestnej histórie obce Garmisch-Partenkirchen.

Kravy pri pulte v Café Max na Garmischer Josefsplatzt? Vtedajší majiteľ, cukrár Max Dorfmeister, jeho manželka Emma a prítomní hostia boli ohromení, keď po otvorení v lete 1952 prijali hlasné pískanie návštevníkov. Toto sa niekoľkokrát opakovalo, keď zvieratá večer prišli z pastviny a išli do svojich domácich stajní za hlasného zvonenia kravských zvoncov.

Starý zbúrali a prestavali na nový

Dobytok, ktorý bol medzitým predaný susedným poľnohospodárom, však dlho neakceptoval, že na mieste ich stodoly a hnojiska teraz stojí nový dom s terasou. „Bola to prvá povojnová kaviareň v meste, ktorá bola otvorená pred 70 rokmi,“ hovorí Karolína Kleislová, rodená Baaderová, ktorej rodičia dali starý majetok zbúrať a prestavať, vrátane hosťovskej izby a elektrodielne. Zachovali sa len staré pivničné klenby, ktoré pochádzajú zo 16. storočia. „Keď hľadali názov firmy, meno prvého nájomcu, Maxa, sa im zdalo vhodné,“ vie z príbehu Karolína Kleislová.

Až po vojne bol starý dom a stajne zbúrané a prestavané. Schäfer / Flickr

Reštaurácia, ktorá v Ga-Pa nikdy predtým neexistovala

Café Max si za sedem desaťročí svojej existencie urobila meno medzi miestnymi obyvateľmi aj turistami. Každý zo striedajúcich sa operátorov mal svoju špecialitu.

Zatiaľ čo Dorfmeisterovci, ktorí tu zostali 14 rokov, mali obľúbenú domácu zmrzlinu, Holanďania Richard a Annemie Nieuwenhuijsenovci, ktorí tu pracovali do roku 1985, mali nápad na bistro. V súlade so štýlom tohto miesta vzali nábytok z Francúzska. Toto bolo bodované, pretože bistro bolo pod Alpspitze rovnako nové ako steaky s rôznymi šalátmi a bagetami, ktoré sa podávali. Obyvatelia Garmischu si stále pamätajú francúzske bistro a après-ski párty, ktoré sa tu konali, ako aj slávnych hostí. Televízny štáb dokonca prišiel a natočil reportáž pre televíznu show ZDF „Drehscheibe“.

Ďalší majiteľ Peter Lüder a jeho matka lákali hostí nielen koláčmi a lahodnou cibuľovou polievkou, ale aj papagájom. Keď odišli, ostatní nájomníci sa menili častejšie, až kým Hannes Kleißl v roku 2015 neprevzal vedenie, ale neprežil zatvorenie súvisiace s koronavírusom. Vo februári 2021 bola otázka operátora opäť nevyriešená.

Dvaja noví a mladí nájomníci prinášajú závan čerstvého vzduchu

Nie nadlho, pretože Annika Förster (27) a Esra Yilmaz (25) si už viac ako rok plnia sen o nezávislom podniku a vlastnej kaviarni. Okrem praktických skúseností v gastronómii a veľkej vášne majú obaja dokonca titul z obchodnej administratívy. Rodiny – Annikin otec je cukrár – a priatelia ich podporujú a sú presvedčení o ich modernom koncepte. „Rozhliadol som sa po svete a priniesol som rôzne nápady,“ hovorí Förster.

Miestna zvláštnosť

Hosť si môže pripraviť vlastné raňajky a plnenie svojich zábalov. „Výsledkom je, že takmer žiadne jedlo neskončí v koši na organický odpad.“ Do úvahy sa berie aj vegetariánska a vegánska strava. Vkusne a láskyplne navrhnuté sú nielen taniere, ale aj celý interiér v izbách a na terase.

Autor: Petra Trejbalová, zdroj: merkur.de. Náhľadová fotografia: Michail Deynekin/ CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Odoberať
Upozorniť
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Výška div potrebná na povolenie bočnej lišty
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :