Farebné trendy v interiéri + farba roka 2020 - byvanie.in

Máme tu rok 2020 a s ním aj začiatok novej dekády. Popredné spoločnosti ako Sherwin-Williams, Pantone, Behr či Benjamin Moore vyhlasujú každoročne svoju farbu roka, pričom ani tento rok nie je žiadnou výnimkou.

Túto farbu roka následne preberajú dizajnéri po celom svete a vytvárajú z nej návrhy kuchýň, kúpeľní či obývačiek. Aké farebné trendy prerazia v tomto roku a aká je farba roka 2020? Poďte sa s nami inšpirovať.

Začiatky a priebeh vyhlasovania farby roka

S touto tradíciou začala pred približne 20 rokmi firma Pantone. Ako prvú farbu, pre rok 2000, vybrali blankytnú modrú.

Kladiete si otázku, odkiaľ pochádzajú tieto trendy? Farby v interiéroch (a často aj materiály a povrchová úprava) sa odvíjajú od trendov v móde. Okrem iného sú dôležitým faktorom aj trendy v popkultúre, technológiách či architektúre ako takej.

Väčšina spoločností začína s prieskumom už niekoľko rokov dopredu. Okrem prieskumu trhu na obchodných výstavách sledujú životný štýl skúsených dizajnérov na sociálnych sieťach a v neposlednom rade sa spoliehajú na svoju intuíciu a skúsenosti.

Inšpiráciu nachádzajú v oblastiach, ako je už spomenutá móda či dizajn, avšak niekedy čerpajú aj zo zdanlivo nesúvisiacich odborov. Ako hovorí viceprezidentka Pantone Color Institute:

Oblasti, ktoré sledujeme, sú napríklad zábavný a filmový priemysel, výstavy umenia a začínajúci umelci, móda, všetky oblasti dizajnu, obľúbené dovolenkové destinácie, nové životné štýly a sociálno-ekonomická situácia. Vplyv môžu mať aj nové technológie, materiály, textúry a efekty, ktoré majú dopad na farby, aktuálne sociálne médiá, ba dokonca aj nadchádzajúce športové udalosti, ktoré môžu upútať celosvetový záujem. 

Farby pre rok 2020

Aká je farba roka 2020? Ako sme už spomínali, nie je len jedna. Aké farebné odtiene teda budú tento rok v kurze? Poďme sa pozrieť na výber farieb roka poprednými spoločnosťami.

Námornícka modrá podľa Sherwin-Williams

Spoločnosť Sherwin-Williams si za farbu roka 2020 vybrala nadčasovú a zároveň elegantnú námornícku modrú. V ich tlačovej správe uvádzajú: „Námornícka modrá zlučuje túžbu po bohatej a inšpirujúcej farbe s našou potrebou po relaxe a súkromí.“

Farba je vhodná napríklad v kombinácii so champagne farbou, pričom spoločne vytvárajú dojem útulnosti a pohostinnosti. Môžete ju použiť na vymaľovanie celej izby (populárne je to najmä v prípade obývačky), alebo len na jednu stenu na jej zvýraznenie.

Jednou z možností je použiť ju na všetky steny a následne ich orámovať bielou. V konečnom dôsledku je tiež vhodná ako farba doplnkov či nábytku, napríklad ako farba linky v kuchyni so svetlými stenami.

Behr vybral olivovú

Olivová. Farba roka podľa spoločnosti Behr je prírodná farba vhodná nielen do interiérov, ale tiež exteriérov. Približuje nás späť k prírode a vytvára upokojujúce prostredie, najmä v kombinácii s hnedou farbou, prípadne s drevom.

Najviac sa hodí do kuchyne a kúpeľne. Je vhodná nielen na steny, ale tiež ako farba pre kuchynskú linku či poličky v kúpeľni. Dá sa výborne kombinovať s mramorovými, mosadznými či medenými doplnkami.

TIP: Zaujíma vás, ako by ste mohli olivovú skombinovať s ďalšími farbami? Pár inšpirácií nájdete napríklad v tomto článku.

Pantone stavil na klasiku

Pantone Color Institute zvolil nadčasovú klasickú modrú s názvom Classic Blue (19-4052). Ako uvádza v tlačovej správe, „Klasická modrá vyjadruje stabilitu a sebavedomie. Prináša pocit mieru a pokoja v duši a ponúka útočisko pred hektickou a neistou dobou. A nakoľko je to klasický odtieň, len tak ľahko nevyjde z módy. Túto vlastnosť ocenia najmä tí, ktorí sa chcú menej podieľať na konzumnom spôsobe života.“

Klasická modrá je veľmi dobre kombinovateľná s inými farbami. Často sa kombinuje s bielou, pričom spoločne vytvárajú dojem ľahkosti a sviežosti. Ak sa rozhodnete pre kombináciu s pieskovou či béžovou, dosiahnete tým “teplejší” vzhľad miestnosti. Pri kombinácii s koralovou, marhuľovou či svetloružovou zase miestnosť získa jemnejší nádych.

Z povrchov sa hodí na všetky rôzne druhy materiálov, textúr a povrchových úprav, od matného, cez matne lesklé, až po lesklé kovové a saténové povrchy. Dobre sa páruje aj s luxusnými materiálmi, ako je hodváb či zamat. Pri klasickej modrej sú skrátka takmer nekonečné možnosti.

Slaboružová bodovala u Benjamin Moore

Osviežujúca alternatíva k bielej či béžovej, evokujúca jemnosť, nevinnosť, starostlivosť a pokoj. Spoločnosť Benjamin Moore si vybrala ako farbu roka slaboružovú, konkrétne jej odtieň s názvom First Light.

Slaboružová môže byť použitá do obývačky, spálne, ale aj do kuchyne. Je vhodná hlavne do väčších miestností. Taktiež sa hodí k akémukoľvek osvetleniu, najlepšie však odráža prirodzené svetlo, čím miestnosť opticky zväčšuje. Veľmi dobre sa kombinuje aj s inými farbami, najlepšie s odtieňmi červenej a zelenej.

Nie je to len jedna farba roka 2020

I keď spomínané spoločnosti majú svojich favoritov, neznamená to, že zanedbávajú ostatné farby. Napríklad Sherwin-Williams vo svojej tlačovej správe uvádza až 46 ďalších trendových farieb. V nasledujúcich riadkoch popíšeme niekoľko ďalších odtieňov, ktoré budú tento rok v kurze.

Šampanská 

Šampanská postupne nahrádza odtiene sivej, ktoré boli v interiérovom dizajne rozšírené už po celé roky. Je to teplejšia a prirodzenejšia alternatíva, ktorá pôsobí upokojujúcim dojmom. V prípade, že chcete svoj interiér ozvláštniť, môžete ju kombinovať s výraznými povrchmi a materiálmi. Taktiež ju môžete kombinovať s kovovými doplnkami, ako je zlato či striebro. 

Zlatožltá

Zlatožltá je farbou šťastia a optimizmu. Okamžite oživí akúkoľvek izbu, avšak ak sa jej použije príliš veľa, má presne opačný účinok. Preto je vhodné používať ju skôr striedmo, najčastejšie ako zvýrazňujúcu farbu jednej zo stien.

Je vhodná na použitie na pracovisku, ale tiež do spálne či obývačky. Je vhodná ako kombinácia s námorníckou modrou, ktorú sme spomínali vyššie. Spoločne tvoria pekný kontrast medzi teplejšou a chladnejšou farbou. Ak chcete dosiahnuť štýl podobný 70. rokom, môžete ju kombinovať s hnedou a tmavočervenou či medenou.

Tmavočervená

Tmavé odtiene červenej boli obľúbené aj vlani a podobné varianty ostanú v kurze aj tento rok. Miestnosti dodajú dojem tepla a noblesy. Dá sa použiť ako zvýrazňujúca, ale aj ako prevládajúca farba v miestnosti. Rozdielne varianty červenej sa dajú navzájom výborne kombinovať.

Tmavočervenú môžete skombinovať s medenou a so slabomodrou farbou, prípadne s horčicovou, zelenou a hnedou, čím viete dosiahnuť retro vzhľad v štýle 70. rokov, podobne ako pri zlatožltej.

Tmavosivá

Intímna a štýlová farba, ktorá sa dá použiť v takmer ktorejkoľvek miestnosti – či už v spálni, kuchyni alebo v kúpeľni. Môže byť použitá ako zvýrazňujúca farba na jednu zo stien, ale tiež aj ako hlavná farba. Nakoľko je to jedna z neutrálnych farieb, je možné ju kombinovať s čímkoľvek.

Okrem iných je úžasne kombinovateľná s klasickou sivou; je to zaujímavé spojenie, ktoré opticky zväčšuje miestnosť. A keďže sa tmavosivá pomerne často vyskytuje v prírode, skvele ju dopĺňajú prírodné materiály, či už drevo, mramor, alebo zeleň.

Mangová

Mangová je skvelá v prípade, ak chcete miestnosť oživiť. So správnymi doplnkami z dreva či z bambusu dosiahnete zaujímavú exotickú atmosféru. Podobne ako ostatné výrazné farby, je najvhodnejšia ako zvýrazňujúca farba v kuchyni, jedálni či v obývačke. Vtedy je najlepšie kombinovať ju s čisto bielou alebo vanilkovou bielou, avšak vhodná je aj žltá, zelená, sivozelená či fuchsiová.

Taktiež je vhodná aj pre doplnky samotné, ako sú napríklad vankúše, deky, lampy či kreslá.

Je z čoho vyberať

Ako môžete vidieť, trendov na tento rok je naozaj neúrekom a farba roka 2020 nie je len jedna. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že vidíme posun od pastelových farieb k tmavším. Pre aké farby ste sa do svojho interiéru rozhodli vy?

Odoberať
Upozorniť
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Výška div potrebná na povolenie bočnej lišty
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :